f
Warning: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /home/anderian/ftp/www_forum/db/mysql4.php:1) in /home/anderian/ftp/www_forum/includes/sessions.php on line 548

Warning: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /home/anderian/ftp/www_forum/db/mysql4.php:1) in /home/anderian/ftp/www_forum/includes/sessions.php on line 549

Warning: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /home/anderian/ftp/www_forum/db/mysql4.php:1) in /home/anderian/ftp/www_forum/includes/page_header.php on line 343
And-Tech :: Zobacz temat - moduł and-eth - jak uruchomić pod bascom'em?

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Politykš prywatnoœci.

Możesz okreœlić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglšdarce lub konfiguracji usługi.

And-Tech Strona Główna And-Tech
Forum firmy And-Tech

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
moduł and-eth - jak uruchomić pod bascom'em?
Autor Wiadomość
piotr94 
Site Admin

Dołączył: 02 Lut 2010
Posty: 606
Skąd: Kraków
Wysłany: Nie Maj 30, 2010 6:05 pm   moduł and-eth - jak uruchomić pod bascom'em?

Witam serdecznie
Nabyłem niedawno moduł And-eth i niestety nie mogę poradzić obie z jego obsługą w BASCOM'ie
znalazłem w internecie takie oprogramowanie:
http://members.home.nl/bz...es/enc28j60.htm
niestety wymaga ono taktowania procesora przez układ (zewnętrzny zegar)
Niestety nie mam zamiaru modyfikować całej płytki, i ciągle zmieniać fusebity.
Skompilowałem przykład: http://members.home.nl/bz...http_280907.txt zarówno ze zmianą zapisaną na samym początku kursu jak i bez niej i nic z tego. program zawiesza się przy drugim wywołaniu spiout.
Taktowania procesora oczywiście nie zmieniałem, chodzi na 11,xxxxx MHz.
Bardzo proszę was o pomoc i jakiś przykład - gotowiec dla tego chipu i bascom'a bez zmiany taktowania.
Z góry dziękuję za pomoc w tej sprawie
_________________
http://www.piotr94.net21.pl/
 
     
rzi 

Dołączył: 16 Lis 2008
Posty: 4
Wysłany: Nie Cze 20, 2010 5:03 pm   

Witam,

Mam taki sam problem. Zakupiłem moduł And-Eth z myslą że oprogramowanie będzie w Bascomie (w opisie nie znalazłem informacji że jest w C) i też mi nie działa oprogramowanie z http://members.home.nl/bz...s/enc28j60.htm.
Trzeba przyznać że oprogramowanie w C działa lecz nauczyć się C dla zagorzałych bascomowców tylko po to by przesłać coś po ethetnecie będzie trudne i napewno pochłonie nam wiele czasu.

Może prośba do admina lub kolegów krórzy już uruchomili And-eth z Bascom by wskazali gdzie szukać błędu w źródle z http://members.home.nl/bz...http_280907.txt bo jak kolega piotr94 napisał listingi nie działają.

Sprawdziłem na atmega 16/32/664 wraz z wszystkimi (chyba) kombinacjami zmian i erratami podanymi na stronie.
U mnie wyględa to tak:
Aby sprawdzić jaki jest problem podłączyłem sobie wyświetlacz i wyświetlam na ekranie interesjąca mnie w danej chwili informacje i stan zmiennych.
Moduł przechodzi inicjalizacje i dobiega do pętli DO wywołując Enc28j60poll i jest ok.
W procedurze Enc28j60packetreceive moduł odbiera jakieś informacje ale przy ARP (od hosta) w Bufor (39) do (42) nie znajduje się adres hosta. w Bufer (13) (14) (21) (22) też czasami pojawiają się różne dane więc coś do odbiornika sie dostaje ale najprawdopodobniej jest to źle interpretowane lub ze złych komórek pamięci odczytywane
Próbowałem również z http://members.home.nl/bz..._telnet_644.txt ale też nie działa a objawy są podobne.

Czy ktoś jeszcze podjął wyzwanie z And-eth i bascom z forumowiczów?

Pozdrawiam Bascom'owców próbujących rozgryźć And-eth.
RZI
 
     
piotr94 
Site Admin

Dołączył: 02 Lut 2010
Posty: 606
Skąd: Kraków
Wysłany: Wto Sie 31, 2010 9:28 am   

problemy rozwiązałem, wkrótce powinna na stronie firmy and-tech ukazać się obszerna instrukcja obsługi pod BASCOM'em w języku polskim mojego autorstwa.
powiem, że istotnym problemem jest to iż nigdzie nie ma zwróconej uwagi na:
1. pin CS, choć konfigurowany ręcznie powinien zgadzać się z pinem \SS naszego procesora
2. przewody muszą zapewniać dobry kontakt i nie być zbyt długie - inaczej kość będzie raz działała, a raz nie.
3. u mnie nie była konieczna ta pierwsza zmiana zgłaszana z forum BASCOM'a - powodowała ona wręcz odwrotny skutek, dlatego polecam korzystanie z oryginalnych kodów.
(testowałem na BASCOM 1.11.9.5 i .8, procesory m168 i m1280)
4. jeśli korzystasz z programatora ISP to spróbuj go odłączyć po zakończeniu programowania (na jednej z moich płytek testowych (z m168) to stwarzało problem
PS. na stronie http://members.home.nl/bz...es/enc28j60.htm ukazały się poprawione źródła, gdyż w tej sprawie kontaktowałem się z autorem - Benem Zijlstra
Jeśli znacie Angielski to także polecam w razie problemów nie do rozwiązania kontakt z autorem
_________________
http://www.piotr94.net21.pl/
 
     
And-Tech
Site Admin

Dołączył: 22 Lut 2007
Posty: 285
Wysłany: Sro Wrz 01, 2010 11:22 am   

Link do instrukcji Pana Piotra
http://and-tech.pl/files/Kurs%20ENC28J60.zip
 
     
kewy 

Dołączył: 22 Sty 2010
Posty: 3
Wysłany: Sro Sty 12, 2011 8:55 am   

dodatkowo należy wiedzieć:
- przewód sieciowy ma być prosty nie skrosowany
- po prawidłowym połączeniu płytki EVB 4.3 z modułem Ethernet v2 oraz połączeniu przewodem sieciowym z rutherem i włączeniu zasilania zapala się zielona dioda na gnieździe ethernetowym w module Ethernetowym v2

do kompilacji programów w kursie Pana Piotra należy posiadać kompilator BASCOM w wersji min 1.11.9.5 w wersji Full

pozdrawiam
Kris
 
     
jaroslawk

Dołączył: 16 Sty 2011
Posty: 3
Wysłany: Nie Sty 16, 2011 11:14 am   

Witam,
Parę dni temu zakupiłem w/w moduł sieciowy. Czy ktoś z Państwa posiada i chce się podzielić przykładem w Bascom obsługującym w pełni protokół DHCP oraz stały adres IP konfigurowalny poprzez terminal.
Pozdrawiam
Jarek
 
     
kewy 

Dołączył: 22 Sty 2010
Posty: 3
Wysłany: Sro Sty 19, 2011 8:43 am   

Witam, nie do końca rozumiem ? moduł ma być routerem ?? czy po prostu router ma po podpięciu modułu do sieci przypisać mu adres IP przez DHCP?

ja troszkę próbuje walczyć z tym modułem i mam takie rozwiązanie:

w programie do procesora wpisuje się adresy MAC i IP routera oraz własny adres IP modułu. W samym routerze ustawiony mam dhcp ale z uwagą że jest on z przedziałem w którym nie znajduje się adres IP modułu.

Przykładowo:
-router:
adres IP: 192.168.1.1
MAC: 00-01-02-03-04-05
DHCP ustawione na 192.168.1.100-200
-moduł ethernetowy ma adres IP. 192.168.1.60



mogę podpiąć do sieci wiele komputerów i adres IP modułu nie zostanie przydzielony żadnemu innemu urządzeniu bo ma on swój adres IP poza zakresem serwera DHCP routera. A ja z każdego komputera w mojej sieci się dostaje do niego po jego adresie ( 192.168.1.60)

pozdrawiam
Kris
 
     
piotr94 
Site Admin

Dołączył: 02 Lut 2010
Posty: 606
Skąd: Kraków
Wysłany: Sro Sty 19, 2011 12:39 pm   

modułu sieciowego raczej nie można podpinać (przy aktualnym oprogramowaniu do bascoma) bezpośrednio do komputera.
_________________
http://www.piotr94.net21.pl/
 
     
jaroslawk

Dołączył: 16 Sty 2011
Posty: 3
Wysłany: Sro Sty 26, 2011 4:17 pm   

We wszystkich przykładach zamieszczonych potrzebny jest adres MAC routera. Czy jest jakaś możliwość aby za pomocą APR i adresu IP wpisać adres MAC routera do odpowiednich zmiennych.
 
     
piotr94 
Site Admin

Dołączył: 02 Lut 2010
Posty: 606
Skąd: Kraków
Wysłany: Sro Sty 26, 2011 5:04 pm   

cóż, mac routera jest potrzebny tylko na potrzeby paru funkcji (z tego co pamiętam to chyba głównie odczytu z ntp).
Oczywiście, jest taka możliwość, tylko trzeba napisać odpowiednią funkcję
_________________
http://www.piotr94.net21.pl/
 
     
jaroslawk

Dołączył: 16 Sty 2011
Posty: 3
Wysłany: Sro Sty 26, 2011 10:41 pm   

Gdzie mogę znaleźć przykłady napisane w Bascom z funkcją DHCP ?
 
     
piotr94 
Site Admin

Dołączył: 02 Lut 2010
Posty: 606
Skąd: Kraków
Wysłany: Sro Sty 26, 2011 10:53 pm   

Ja takich nie mam, wejdź na stronę autora oryginalnego programu, link w kursie
_________________
http://www.piotr94.net21.pl/
 
     
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group