f
Warning: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /home/anderian/ftp/www_forum/db/mysql4.php:1) in /home/anderian/ftp/www_forum/includes/sessions.php on line 548

Warning: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /home/anderian/ftp/www_forum/db/mysql4.php:1) in /home/anderian/ftp/www_forum/includes/sessions.php on line 549

Warning: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /home/anderian/ftp/www_forum/db/mysql4.php:1) in /home/anderian/ftp/www_forum/includes/page_header.php on line 343
And-Tech :: Zobacz temat - AVRProg USBv2 - HID działa, COM nie

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Politykš prywatnoœci.

Możesz okreœlić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglšdarce lub konfiguracji usługi.

And-Tech Strona Główna And-Tech
Forum firmy And-Tech

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
AVRProg USBv2 - HID działa, COM nie
Autor Wiadomość
oleq 

Dołączył: 17 Sie 2010
Posty: 1
Wysłany: Wto Sie 17, 2010 6:16 pm   AVRProg USBv2 - HID działa, COM nie

Witam!

Zgodnie z instrukcją ze strony zainstalowałem programator do pracy w trybie COM. Programator jest poprawnie odnaleziony w menedżerze urządzeń, ma przypisany niski port COM.

Mój OS: Windows XP Pro SP3

Otóż co następuje (próba uruchomienia programatora w/g instrukcji producenta w trybie COM pod AVRDUDE):

Kod:
avrdude.exe: stk500v2_getsync(): can't communicate with device: resp=0x01

avrdude.exe: stk500v2_command(): unknown status 0xc8
avrdude.exe: initialization failed, rc=-1
             Double check connections and try again, or use -F to override
             this check.

avrdude.exe: stk500v2_command(): unknown status 0x01
avrdude.exe: stk500v2_disable(): failed to leave programming mode

avrdude.exe done.  Thank you.


W AVR STUDIO (najnowsza wersja ze strony producenta) nieustannie pojawia się `Connection failed` oraz okno wyboru Platforma/Port. Próbowałem różne kombinacje portów - zawsze na STK500.

---

Jeśli zwarto zworkę i zainstalowano urządzenie w trybie HID, AVRDUDE bezproblemowo znajduje programator i z powodzeniem czyta podłączony mikrokontroler (ATMEGA8).

Chciałbym nie mniej jednak używać AVR STUDIO w trybie COM - czy da się to jakoś naprawić? Próbowałem wszystkich sterowników, jakie są na stronie producenta. Programator zawsze z powodzeniem się instaluje, lecz nie współpracuje z żadnym programem w trybie COM (zworka naturalnie zdjęta). HID - jak wspomniałem - działa. Może jest jakaś możliwość, aby AVR STUDIO współpracowało z programatorem w HID?

Pozdrawiam.
 
     
And-Tech
Site Admin

Dołączył: 22 Lut 2007
Posty: 285
Wysłany: Wto Sie 17, 2010 7:08 pm   

wygląda to jakby windows blokował dostęp do portu COM, nie ma Pan zainstalowanego oprogramowania, które próbuje otworzyć porty COM ?

Kiedyś mieliśmy problemy ze środowiskami do programowania windowsa CE i java
 
     
airborn 

Dołączył: 18 Sie 2010
Posty: 1
Wysłany: Sro Sie 18, 2010 11:22 am   Re: AVRProg USBv2 - HID działa, COM nie

oleq napisał/a:

Chciałbym nie mniej jednak używać AVR STUDIO w trybie COM - czy da się to jakoś naprawić? Próbowałem wszystkich sterowników, jakie są na stronie producenta. Programator zawsze z powodzeniem się instaluje, lecz nie współpracuje z żadnym programem w trybie COM (zworka naturalnie zdjęta). HID - jak wspomniałem - działa. Może jest jakaś możliwość, aby AVR STUDIO współpracowało z programatorem w HID?


Możesz spróbować:

Tool -> Customize

W zakładce Tools, wybierasz New i wpisujesz nazwę (np. AVRProg USBv2). W polu Command musisz podać pełną ścieżkę do avrdude.exe, lub samo avrdude.exe jeżeli program jest w PATH. W polu Arguments: '-c stk500v2 -P avrdoper -p m128 -U flash:w:"{file}":a' (pomijając '), gdzie m128 to sygnatura programowanego procesora, zgodna ze spisem na tej stronie. W polu Initial directory musisz podać ścieżkę do katalogu projektu. Możesz w tym momencie już zamknąć, albo w zakładce Keybord ustawić sobie skrót dla programatora.
 
     
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group