f
Warning: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /home/anderian/ftp/www_forum/db/mysql4.php:1) in /home/anderian/ftp/www_forum/includes/sessions.php on line 548

Warning: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /home/anderian/ftp/www_forum/db/mysql4.php:1) in /home/anderian/ftp/www_forum/includes/sessions.php on line 549

Warning: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /home/anderian/ftp/www_forum/db/mysql4.php:1) in /home/anderian/ftp/www_forum/includes/page_header.php on line 343
And-Tech :: Zobacz temat - AVRProg USB i BASCOM AVR

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Politykš prywatnoœci.

Możesz okreœlić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglšdarce lub konfiguracji usługi.

And-Tech Strona Główna And-Tech
Forum firmy And-Tech

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
AVRProg USB i BASCOM AVR
Autor Wiadomość
mxmxmxmxmx

Dołączył: 04 Cze 2007
Posty: 3
Wysłany: Pon Cze 04, 2007 9:55 pm   AVRProg USB i BASCOM AVR

Witam kilka dni temu zakupiłem AVRProg USB i z AvrOspII działa poprawnie, natomiast w BASCOMie mogę odczytać Flasha, ale kiedy przechodzę do zakładki fusebit i klikam refresh dioda na krótko zapala sie na czerwono, a dopiero po chwili(już przy zielonej) "odzczytuje" fusebity niepoprawnie - SAME ZERA. Z którą wersją Bascoma AVRProg USB działa na 100%? Czy demo tez ma działać dobrze? Prosiłbym ewentualnie o jakas instalke Bascoma demo.
 
     
And-Tech
Site Admin

Dołączył: 22 Lut 2007
Posty: 285
Wysłany: Pon Cze 04, 2007 11:33 pm   

wszystko zrobione zgodnie z instrukcja (trzeba do rejestru jeden klucz dodac) ?
 
     
mxmxmxmxmx

Dołączył: 04 Cze 2007
Posty: 3
Wysłany: Wto Cze 05, 2007 1:59 pm   

klucz dodany, bez tego by nawet nie odczytał flasha
 
     
And-Tech
Site Admin

Dołączył: 22 Lut 2007
Posty: 285
Wysłany: Wto Cze 05, 2007 8:36 pm   

widac ze bascom cos namieszal z programatorami
przetestuje kilka wersji i napisze, ktora dziala w pelni

co do fusow to raczej bym polecal oryginalne oprogramowanie AVRProg, ma rozwijana liste i nie pomylimy sie przy ustawieniach
 
     
mxmxmxmxmx

Dołączył: 04 Cze 2007
Posty: 3
Wysłany: Wto Cze 05, 2007 9:46 pm   

W AVRProg nie widze ATtiny2313(dziwne). A jak zostało napisne w samej instrukcji od tego programatorka w BASCOMie ustawianie fusebitów jest również bardzo czytelne, i na tym mi zalezy. Czy AVRProg USB ma działać z najnowszym demo BASCOMA AVR(Version 1.11.8.7)?
 
     
And-Tech
Site Admin

Dołączył: 22 Lut 2007
Posty: 285
Wysłany: Czw Cze 14, 2007 9:25 pm   

Testowalismy programator ze starsza wersja BASCOMA w nowej faktycznie chyba znow cos zmienili i nie dziala :(

propnuje fusy ustawiac z AVROspII albo AVRProga
a programowac z poziomu bascoma z wykorzystaniem zewnetrznego programu avrdude (opis jak skonfigurowac w instrukcji)
 
     
opaluch

Dołączył: 17 Lut 2008
Posty: 6
Wysłany: Pon Lut 25, 2008 11:44 am   

Od dwóch dni próbuję uruchomić programator pod Bascomem. Dlaczego w innych programach działa bez problemu a w Bascomie nie? Problem mam również z ATMEGA32. W czasie weryfikacji pojawia się błąd, w każdym z programów. Odczyt jest bezproblemowy.
Wracając do Bascoma, próbowałem już różne opcje, uruchamiałem jako administrator, w trybach zgodności z XP oraz Win98, jednak nic nie pomogło. Zmieniałem numery portów jednak zawsze w bascomie jest to samo. Proszę o odpowiedź.
 
     
And-Tech
Site Admin

Dołączył: 22 Lut 2007
Posty: 285
Wysłany: Nie Mar 30, 2008 9:28 pm   

Niestety programisci Bascoma namieszali cos z tym typem programatora, polecam uzycie zewnetrznego programu - avrdude (opis jest w instrukcji)
 
     
TatOR

Dołączył: 09 Mar 2010
Posty: 4
Wysłany: Pią Mar 12, 2010 11:32 pm   

Myślę, że warto zaktualizować info o współpracy tego programatora z bieżąca wersj BASCOM'a (1.11.9.8) i nowszymi systemami:
Pod Windows 7 w Bascomie w ustawieniach programatora należy wybrać tylko STK500 native driver oraz wybrać nr portu. Zegar (clock) ustawić jako 125000 oraz zaznaczyć że port jest typu USB.
To wszystko i biega dosyć dobrze /choć wolno/. Na dodatek ni trzeba nic ustawić w rejestrach windowsa.
 
     
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group