f
Warning: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /home/anderian/ftp/www_forum/db/mysql4.php:1) in /home/anderian/ftp/www_forum/includes/sessions.php on line 548

Warning: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /home/anderian/ftp/www_forum/db/mysql4.php:1) in /home/anderian/ftp/www_forum/includes/sessions.php on line 549

Warning: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /home/anderian/ftp/www_forum/db/mysql4.php:1) in /home/anderian/ftp/www_forum/includes/page_header.php on line 343
And-Tech :: Zobacz temat - Programowanie z BASCOMA

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Politykš prywatnoœci.

Możesz okreœlić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglšdarce lub konfiguracji usługi.

And-Tech Strona Główna And-Tech
Forum firmy And-Tech

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Programowanie z BASCOMA
Autor Wiadomość
And-Tech
Site Admin

Dołączył: 22 Lut 2007
Posty: 285
  Wysłany: Wto Sty 26, 2010 3:18 pm   Programowanie z BASCOMA

Programator AVRPROG USB v2 współpracuje bezproblemowo ze środowiskiem BASCOM.

Poniżej zamieszczamy instrukcję jak zaprogramować procesor z poziomu BASCOMA

1. W pierwszej kolejności należy zaopatrzyć się oczywiście w najnowszą wersję BASCOMa

2. Następnie będziemy potrzebowali pliku Stk500.exe, znajdziemy do w pakiecie AVRStudio bądź znajdziemy na serwisie AVRFreak

3. W BASCOMie wybieramy zakładkę Options->Programmer i wybieramy "STK500 native driver",
w zakładce COM-port wybieramy port COM na jakim zainstalowany mamy programator
w STK500 EXE wskazujemy ścieżkę do programy Stk500.exe (jeśli zainstalowaliśmy pakiet AVRStudio to będzie dokładnie ścieżka jak na zdjęciu poniżej)
BAUD wybieramy 115200


4. Klikamy OK

5. W celu zaprogramowania procesora klikamy ikonę zaznaczoną na czerwono


6. Otworzy się następnie okno programatora, gdzie możemy zaprogramować procesor oraz zmienić jego ustawienia. Programujemy procesor poprzez kliknięcie ikony zaznaczonej na zielono. Programowanie procesora może zająć kilka sekund.
 
     
And-Tech
Site Admin

Dołączył: 22 Lut 2007
Posty: 285
Wysłany: Wto Sty 26, 2010 3:23 pm   

Druga metoda polega na wybraniu jako programatora STK500

Podobnie jak poprzednio wskazujemy ścieżkę do pliku Stk500.exe, wybieramy COM Port i ustawiamy BAUD na 115200



Tym razem jednak aby zaprogramować procesor wciskamy tylko zieloną ikonę, otworzy się następnie dosowe okno programatora i rozpocznie cykl programowania.



Programowanie w tym trybie jest znacznie szybsze jednak nie mamy możliwości zmiany fusebitów ani podglądu zawartości pamięci
 
     
piotr94 
Site Admin

Dołączył: 02 Lut 2010
Posty: 606
Skąd: Kraków
Wysłany: Czw Lut 04, 2010 5:10 pm   

Warto przeczytać także:
http://www.and-tech.pl/forum/viewtopic.php?t=1204
_________________
http://www.piotr94.net21.pl/
 
     
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group